COVID-19 Sırasında İnternetten Sipariş Vermek Güvenli mi?

COVID-19 Sırasında İnternetten Sipariş Vermek Güvenli mi?

  

COVID-19'un ne kadar bulaşıcı olduğu daha da netleştikçe, bazı müşteriler çevrimiçi siparişlerini almanın güvenliği hakkında sorular yöneltti. Uzmanlar, virüsün malzemeye bağlı olarak üç saatten üç güne kadar yüzeylerde yaşayabildiğini buluyor. (Virüsün bu ilk günlerinde kesin bulguların elde edilmesinin zor olduğunu ve uzmanlar üzerinde çalışmaya devam ettikçe bu sayıların değişebileceğini unutmayın.)

 

Bununla birlikte, COVID-19'un satın aldığınız ürünler üzerinde paketlendikleri andan paketinizi aldığınız ana kadar (özellikle teslimat sistemindeki yavaşlamayla) hayatta kalması pek olası değildir. Ve nakliye koşulları da COVID-19 için zorlu bir ortam yaratır, bu nedenle paketin kendisi aracılığıyla da maruz kalmanız olası değildir.

 

CDC'ye göre, "[T] burada ortam sıcaklıklarında günler veya haftalar boyunca sevk edilen ürünlerden veya ambalajlardan yayılma riski çok düşüktür." CDC'nin açıklaması, en az birkaç gündür sevkıyatta olan ve paketlendikten sonra herhangi bir kontaminasyon kaynağı ile temas etmeyen paketlere atıfta bulunmaktadır.

 

Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19 vakalarının bildirildiği yerlerden paket almanın güvenli olduğunu söyleyerek endişeyi de gideriyor. Web sitelerinden: "Enfekte bir kişinin ticari ürünleri kirletme olasılığı düşük ve taşınan, seyahat edilen ve farklı koşullara ve sıcaklığa maruz kalan bir paketten COVID-19'a neden olan virüsü kapma riski de düşük."

 

COVID-19'a Nesil Satın Alma Yanıtları

COVID-19'a verilen yanıt, farklı yaş gruplarındaki tüketicilerin krize farklı tepki verdiği nesiller boyunca evrensel olarak hissedilmemiştir.

 

Bunun hızla gelişen bir durum olduğunu belirtmek önemlidir, bu nedenle koşullara göre davranışlar değiştikçe anketler hızla güncelliğini yitirir. Bu, burada ve aşağıda paylaşılan veriler için geçerlidir.

 

  1. Z Kuşağı ve Y Kuşağı.

Genel olarak insanlar artan pandemiden endişe duyarken, en genç nesiller özellikle satın alma davranışlarını değiştiriyor.

 

ABD ve İngiltere'deki tüketiciler üzerinde yapılan bir anket, Y kuşağı ve Z kuşağının %96'sının salgın ve bunun ekonomi üzerindeki etkilerinden endişe duyduğunu ortaya koydu. Bu endişe, davranışlarını diğer nesillere göre daha dramatik bir şekilde değiştirmelerine yol açıyor; bu, harcamaları kısmak, ürünleri stoklamak ve deneyimlere daha az harcamak gibi.

 

  1. Gen X ve Boomers.

Koronavirüs ve bunun ekonomi üzerindeki etkileri konusunda hala endişeli olsalar da yaşlı nesiller genç nesillere göre biraz daha az endişe duyuyor ve alışveriş alışkanlıklarını daha az etkilemesine izin veriyor. Örneğin, Boomers'ın %24'ü ve Gen X'in %34'ü, Y Kuşağı'nın neredeyse yarısına kıyasla, mevcut olayların satın aldıkları öğeleri etkilemesine izin verdiklerini söyledi.

 

COVID-19: Erkeklerin ve Kadınların Alışveriş Davranışları Değişiyor

Veriler, alışveriş davranışlarının kuşak farklılıklarına göre değiştiğini gösterirken, aynı zamanda cinsiyete göre de farklılıklar görüyoruz.

 

İken anket verileri gösterir kadınlar COVID-19 etkileri hakkında endişelenmek için daha olası olduğunu, ayrıca gösterileri erkekler daha muhtemeldir onların alışveriş davranışlarını etkileyecek olması olduğunu. Kadınların %25'ine kıyasla erkeklerin üçte biri, ürünlere ne kadar harcadıklarını etkileyen salgını bildirdi. Ek olarak, erkeklerin %36'sı, kadınların %28'ine kıyasla, deneyimlere (seyahat, restoranlar, eğlence vb.) Ne kadar harcadıklarını etkilediğini bildirdi.

 

Erkeklerin ayrıca çevrimiçi alışveriş yaptıkları ve kadınlardan daha çok mağaza içi deneyimlerden kaçındıkları görüldü. Bu, BOPIS (çevrimiçi satın alma, mağazadan teslim alma), kaldırım kenarından teslim alma ve abonelik hizmetleri gibi mağaza içi etkileşimleri sınırlayan seçeneklerden yararlanmayı içerir.

 

E-ticaret Genelinde Gelirdeki Değişiklikler

İnsanlar salgının yayılmasını yavaşlatmanın bir yolu olarak sosyal mesafeyi benimsedikleri için, doğal olarak gerçek mekânda yapılan alışverişlerde bir düşüş oldu. Bu, insanlar başka türlü şahsen satın alabilecekleri ürünleri satın almak için e-ticarete yöneldikçe, çevrimiçi alışverişte büyük olasılıkla bir artış olacağı anlamına geliyor gibi görünüyor.

 

Bu tahmin kazandı mı? Gerçekte, e-ticaret satışları genel olarak daha yüksek değil, ancak bazı sektörler önemli artışlar görüyor. Bu, özellikle ev eşyalarının ve yiyeceklerin çevrimiçi satıcıları için geçerlidir. Çin'in en büyük çevrimiçi perakendecisi olan JD.com, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre evde kullanılan temel zımba teli satışlarının dört katına çıktı. Engine tarafından yapılan bir anket, insanların çevrimiçi ortamda ortalama %10-30 daha fazla harcama yaptığını ortaya koydu.

 

  1. Market e-ticareti.

Alışveriş yapanların ihtiyaç duydukları ancak yerel marketlerinde bulunmayan ürünleri bulmak için İnternet'e dönmelerinin ardından mart ayının ikinci haftasında market e-ticareti yükseldi. Rakuten Intelligence'dan alınan verilerle aşağıdaki grafik, marketle ilgili e-ticarette büyük bir artış olduğunu gösteriyor. E-ticaretin geri kalanı biraz yükselmiş gibi görünüyor, ancak şiddetli zirveler veya vadiler yok.

 

Kaynak: Common Thread Collectiv

 

 

  1. Abonelik hizmetleri.

E-ticaret satışları, beklendiği gibi genel olarak hızla yükseliyor gibi görünmese de, bazı istisnalar var. Bunlardan biri hem gelir hem de dönüşümde önemli artış eğilimleri görülen abonelik ve kolaylık hizmetlerindedir.

 

Performans marka şirket İÇİNDE izleme ve yıl boyunca yıllık belirli işletmelerde veri karşılaştırılarak belirli birtakım sektörlerde genelinde e-ticaret üzerine COVID-19 etkilerini izlemektedir. Bu grafik, gözlemlerinden geliyor:

 

Abonelik hizmetleri tablosu

 

Kaynak: WITHIN

 

COVID-19 Sırasında Değişen Ürün Kategorileri

İnsanlar yeni ve sürekli değişen küresel ve yerel koşullara göre satın alma seçimleri yaparken, satın alınan ürün kategorileri de değişiyor.

 

Pazar araştırma şirketi Nielsen, COVID-19 salgınına ve bunların pazarlardaki sonuçlarına bağlı altı temel tüketici davranışı eşiği belirledi.

 

Bunlar:

 

Sağlık odaklı proaktif satın alma (koruyucu sağlık ve zindelik ürünleri satın alma).

Reaktif sağlık yönetimi (maskeler ve el dezenfektanları gibi koruyucu teçhizatın satın alınması).

Kiler hazırlığı (bakkaliye ve ev eşyalarının stoklanması).

Karantina hazırlığı (mağazalarda kıtlık yaşamak, daha az mağaza ziyareti yapmak).

Sınırlı yaşam (çok daha az alışveriş gezisi yapma, sınırlı çevrimiçi sipariş karşılama).

Yeni bir normal (günlük rutinlere dönüş, kalıcı olarak değişen tedarik zinciri).

Bu aşamalarda ilerledikçe, insanların satın almayı seçtiği ürünler ve gelişen ürün kategorileri değişmeye devam ediyor. İşte en çok etkilenen ürün kategorilerinden bazıları.

 

  1. Sağlık ve güvenlik ürünleri.

Boş raflarla karşılaşan veya internette fiyat oyması gören herkes, sağlık ve güvenlik ürünlerinin üretilebileceklerinden ve yeniden stoklanabileceklerinden çok daha hızlı satın alındığını bilir.

 

Nielsen'in verilerine göre hijyenik ve medikal maske satışları %300'ün üzerinde artış gösterdi.

 

Sağlık ve güvenlik ürünleri tablosu

 

  1. Raf dayanıklı ürünler.

Hızla büyüyen bir başka ambalajlı tüketici ürünleri kategorisi, rafa dayanıklı ürünlerdir. Bunlar, uzun vadeli karantina planlayan insanlar kategorisine giriyor. Nielsen'e göre, uzun ömürlü süt ve süt ikameleri (özellikle yulaf sütü) gibi ürünler dolar büyümesinde %300'den fazla arttı. Artış gören diğer öğeler, uzun raf ömrüne sahip kuru fasulye ve meyve atıştırmalıkları gibi şeylerdir.

 

  1. Yiyecek ve içecek.

Uzun vadeli karantina türü ürünlere ek olarak, genel olarak manavlar için satışlar artmaktadır. Bununla birlikte, insanların yiyecek satın alma yöntemlerinde bazı davranış değişiklikleri vardır.

 

Örneğin, süpermarketlerdeki kalabalığı önlemek için birçok kişi BOPIS (çevrimiçi satın al-mağazadan teslim alma) veya teslimat seçeneklerini seçiyor. İnsanların market siparişlerini hazırlamaları ve bazı durumlarda siparişlerini teslim etmeleri için kişisel müşterileri işe almalarına olanak tanıyan Instacart ve Shipt gibi uygulamaların indirmeleri %124 (Shipt için) ile %218 (Instacart için) arasında arttı. İnsanlar ayrıca bu ürünleri daha önce yaptıklarından daha fazla çevrimiçi mağazalardan almayı tercih ediyor.

 

E -ticaret mağazaları için bir nakliye ve sipariş karşılama ortağı olan Shipbob , 3.000'den fazla satıcıdan veri topladı ve verileri izliyor . Aşağıdaki grafik bazı dalgalanmalar gösterirken, yiyecek ve içecek online satışlarında aylık artış %18,8

 

 

 

  1. Dijital akış.

Kendilerini korumanın ve beslemenin aciliyeti hakkında daha az şey olsa da insanların eve bağlı olmaları ve dijital akış hizmetlerinde bir artış olması artık harici eğlence seçeneklerini takip etmemeleri şaşırtıcı değil. Netflix , Amazon , Hulu ve Disney + gibi yayın hizmetlerinin 2020'nin ilk çeyreğinde abonelerde alışılmadık kazançlar görmesine ek olarak , film stüdyoları gibi geleneksel olmayan akış hizmetleri, bazen öngörülen sürümden daha önce isteğe bağlı olarak medya akışını yayınlıyor.

 

  1. Lüks mallar.

Yukarıdaki ürün ve hizmetler mevcut durum nedeniyle satışlarda artarken, diğer sektörler de aynı şekilde yapmıyor. Eğlence, restoranlar ve seyahat gibi aşikâr olanlara ek olarak, önemli kayıplara neden olacağı öngörülen bir alan lüks mal endüstrisidir.

 

Vogue Business, COVID-19 nedeniyle 2020'de bu sektör için 10 milyar dolar kadar büyük bir potansiyel zarar öngörüyor. Bunun bir nedeni, lüks malların büyük ölçüde, salgının tüketicileri etkilediği Asya pazarının satın alma gücüne bağlı olmasıdır.

 

Vogue Business'tan alınan bu grafik, Asyalı alıcıların en iyi lüks markalar için önemini göstermektedir:

 

Vogue Business Lüks Ürünler Şeması

 

  1. Moda ve giyim.

Yukarıda bahsedildiği gibi, çok kanallı satıcılar, kısmen işletmelerinin perakende kollarını hep birlikte kapattıkları için büyük kayıplar görüyorlar. İnsanlar anlaşılır bir şekilde kişisel kıyafet alışverişi ile ilgilenmezler. Macy's ve JCPenney gibi büyük mağazalar, Abercrombie & Fitch ve Nike gibi büyük zincirler ve Rothys ve Everlane gibi bazı vitrinleri olan DTC markalarının tümü fiziksel mağazalarını kapatıyor ve kayıplar yaşıyor. Patagonia gibi bazı mağazalar, tedarik zincirlerindeki tüm çalışanları korumak için çevrimiçi mağazalarını bile durduruyor.

 

İnsanlar bütçelerinin çoğunu günlük temel ihtiyaçlara ayırdıkça çevrimiçi giyim satışları bile düştü. Aşağıdaki grafik yine Shipbob'un 3.000'den fazla satıcıya ait verilerinden alınmıştır. Bu, aydan aya satışlarda genel olarak %20'lik bir düşüş olduğunu gösteriyor.

 

 

 

Sonuç

Hepimiz şu anda bir değişim içinde yaşıyoruz.

 

Müşterileriniz, çok fazla dayanak noktası olmadan garip zamanlara uyum sağlamak için ellerinden gelenin en iyisini yapıyor ve sonuç olarak davranışlarını değiştiriyorlar. Bir işletme sahibi olarak hem müşterilerinizin hem de kendi ihtiyaçlarınızı karşılamaya çalışırken aynı belirsizlikle karşı karşıyasınız.

 

Sektörünüze ve hedef kitlenize bağlı olarak, sürekli gelişen duruma tepkiniz değişecektir. Müşterilerinizi herkesten daha iyi tanıyorsunuz. Bu kaynağın, davranışlarının bazı şekillerini anlamanıza yardımcı olduğunu umuyoruz, böylece onlara elinizden gelen en iyi şekilde hizmet etmeye devam edebilirsiniz.

 

Bunun gibi daha fazla bilgi ister misiniz?

 

Bir sonraki ev sahibi markayı inşa etmek için sizinki gibi işletmelere pazarlama ve satış ipuçları, püf noktaları ve endüstri lideri bilgi sağlama misyonundayız. Bir gönderiyi kaçırmayın. Haftalık haber bültenimize kaydolun.